Wat valt er onder camerabewaking? Camerabewaking, ook wel camerabeveiliging genoemd zijn de meest algemene termen als het gaat over camerasystemen, opnames maken door middel van bewakingscamera’s en cameratoezicht door (particuliere) meldkamers. Camerabewaking wordt breed toegepast door vrijwel alle grote instanties, bedrijven en overheidsorganen. Hedendaags wordt camerabewaking ook veel toegepast door particulieren door de goedkope instapprijzen van camerabewaking sets.

Technische samenstelling camerabewaking systeem

Voor een camerabewaking systeem om te kunnen functioneren zijn een paar basisbenodigdheden nodig. Ten eerste uiteraard de bewakingscamera zelf. Dit kan een analoge camera, HD over coax (HDCVI) of IP camera zijn. Deze camera moet worden voorzien van stroom en signaal. Bij een IP camera kan dat plaats vinden via een externe spanningsbron of via Power over Ethernet. PoE is een veelgebruikt protocol voor gebruik van moderne camerabewaking oplossingen. Hiermee wordt namelijk de noodzaak van een externe spanningsbron geëlimineerd. Deze Power over Ethernet kan worden uitgegeven door een netwerk switch die beschikt over deze functionaliteit. Naast spanning is signaal net zo belangrijk voor de overdracht van de camerabeelden naar een centraal opnamepunt. Het signaal kan zowel over coax als UTP kabel als glasvezel worden verzonden. Afhankelijk van de situatie kan één van deze mogelijkheden de best passende zijn. Glasvezel wordt gebruikt om lange afstanden te overbruggen maar is duurder dan UTP kabel. UTP kabel is relatief goedkoop maar kan zonder tussenkomt van netwerk switches niet verder dan 100 meter overbruggen voordat er problemen optreden omtrent het signaal en de spanning. Met spanning en signaal is het uiteraard nog van belang, vooral bij meerdere bewakingscamera’s dat de opnames op een centraal punt binnenkomen en worden opgenomen, kunnen worden terugkeken of worden bediend. Afhankelijk van de wensen en eisen waaraan het systeem moet voldoen kan dit een network video recorder zijn of als het een groter camerasysteem betreft wordt er veel gebruik gemaakt van een video management systeem (VMS) oplossingen zoals Milestone XProtect. Deze opnames kunnen vervolgens worden opgenomen op basis van altijd opname of bewegingsdetectie. Ook wel motion detection (MD) of video motion detection (VMD) genoemd. Hiermee kan er aanzienlijk op harde schijf ruimte worden bespaard wanneer dit goed wordt ingeregeld per bewakingscamera. Omdat de camerabeelden via een TCP/IP worden verzonden kunnen deze op allerlei verschillende manieren worden bekeken en gebruikt. Denk hierbij aan een Windows omgeving, waar er via een desktop applicatie door middel van een gebruikersnaam, wachtwoord en IP adres verbinding kan worden gemaakt met een opname cameraserver die de beelden weer distribueert door middel van bijvoorbeeld multicasting. Ook kan er vaak gebruik worden gemaakt van een camerabewaking app.
Enterprise oplossingen leveren hier normaliter hun eigen app bij mee voor maximale comptabiliteit in het geleverde camerabewaking ecosysteem. Ook zijn webbrowsers met HTML5 ondersteuning een populaire optie door het native ondersteunen van dit protocol. In het verleden waren hier vaak ActiveX, Adobe Flash, Java of andere custom plugins voor nodig die een systeembeheerder dan moest onderhouden. Dit bracht uiteraard weer veiligheidsrisico’s met zich mee. Dit is voor A-Merk oplossingen echter verleden tijd. Door middel van GPU acceleration, ook wel hardware acceleration (HA) genoemd kunnen er honderden camerabeelden op één pc worden weergeven zonder een tekort aan rekenkracht te creëren. Dit doordat videokaarten veel efficiënter camerabeelden kunnen renderen dan CPU’s (computer processoren). Andere factoren die hier een rol in kunnen spelen zijn als voorbeeld: native 64 bit ondersteuning, server based GPU acceleration,

Camerabewaking voor bedrijven

Wanneer camerabewaking wordt toegepast bij bedrijven is het altijd van belang dat dit zo lang mogelijk mee gaat tegen en zo gebruiksvriendelijk als mogelijk werkt. Mede hierom adviseren wij voor bedrijven altijd een camerabewaking installateur in te schakelen zodat een installatie conform professionele standaarden kan worden geïnstalleerd. Ook zijn er andere belangrijke punten zoals privacy en wetgeving. Zo mag u geen werkplekken, toiletten, douches of omkleedruimtes filmen. Daarnaast moet u ook altijd kenbaar maken dat u camerabewaking toepast voor uw organisatie en adviseren wij altijd het gebruik van een camerasysteem vast te leggen in de huisregels. Leg hierin uit hoe de beelden worden gebruikt, wanneer, hoe lang de camerabewaking beelden worden opgeslagen en met welke doeleinden. Maak daarnaast bij alle entrees kenbaar dat de bewakingscamera’s filmen en worden opgenomen. Dit zijn allemaal regels die zijn opgenomen in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wet. Deze zijn ook absoluut van toepassing op camerabewaking en het gebruik daarvan.

Camerabewaking door overheden

Overheden maken gretig gebruik van de technieken die camerabewaking kunnen bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ANPR registratie boven snelwegen en N wegen in het geval van Nederland. Ook dienstvoertuigen van de Politie zijn uitgerust met ANPR camera’s gericht op het automatisch detecteren van auto’s die staan geregistreerd als bijvoorbeeld gesloten, gezocht, openstaande voorderingen enzovoort. Daarnaast vind er in veel grote en semi grote steden publiekelijk cameratoezicht plaats dat door middel van aanbestedingen wordt geplaatst. Steden zoals Utrecht, Amsterdam en Rotterdam hebben uitgebreide meldkamers waar handhaving (bijzondere opsporingsambtenaren) live naar de bewakingscamera’s kijken ter bestrijding van misdaad, criminaliteit, vandalisme en overlast. Deze camerabewaking systemen zijn altijd gemaakt op basis van een video management software oplossing. Dit omdat een VMS oplossing, zoals al eerder uitgelegd een veel professioneler en beter schaalbaar systeem is vergeleken met een network video recorder. Een video management oplossing kan allerlei verschillende camera’s van verschillende merken eenvoudig binnen 1 platform combineren. Verschillende functies zoals PTZ, input output sturing, toegangscontrole, alarmsystemen en meer zijn hiervoor vanuit 1 platform te bedienen.

Camerabewaking voor particulieren

Camerabewaking bij particulieren bestaat vaak uit 1 tot zo’n 8 bewakingscamera’s die verbonden worden met een network video recorder en te bekijken zijn via een directe VGA of HDMI aansluiting. Andere opties zijn tevens een applicatie voor op de computer of een app op de telefoon of tablet. Deze software is in tegenstelling tot video management software oplossingen vaak wel gratis. Wel zijn hier nadelen aan verbonden zoals computermatige veiligheid en integriteit. Een voordeel is wel dat deze apparatuur veelal erg betaalbaar is geworden door de opkomst van Chinese camerabewaking fabrikanten. Door de grote hoeveelheid camera’s heeft de Nederlandse politie een initiatief op touw gezet dat “camera in beeld” heet. Hier kun je al particulier je bewakingscamera’s in registreren zodat de Politie weet waar zij beelden kunnen opvragen wanneer dat voor een onderzoek meerwaarde kan hebben. Dit geldt overigens ook voor bedrijven die hun beveiligingscamera’s hiervoor willen inzetten in het belang van een betere nationale veiligheid.

Camerabewaking technieken

Camerabewaking bestaat uit veel verschillende technieken die onmisbaar zijn voor kwalitatieve camerabeelden. Enkele van de meest belangrijke functionaliteiten waarover bewakingscamera’s moeten beschikken om zich altijd aan te kunnen passen zijn onder andere:

Al deze verschillende technieken werken samen om de continue veranderende omstandigheden waar een camera te maken mee krijgt bij te stellen. Het is daarom ook van belang dat u tijdens de aanschaf van een camerabewakingssysteem goed informeert over de mogelijkheden die de bewakingscamera’s te bieden hebben.

Camerabewaking intelligente detectie

Na jarenlange verbetering gericht op betere camerabewaking beelden is de trend inmiddels geshift naar intelligente detectie door middel van video content analyse oplossingen. Dit wordt ook wel gezien als “the next trend” binnen de camerabewaking industrie. Video content analyse kan voor allerlei doeleinden worden ingezet. Van de zorg tot terrorisme preventie, van gezichtsherkenning tot automatisatie van processen. Er worden dagelijks nieuwe ‘slimme’ oplossingen uitgebracht gericht op geld besparen, efficiëntie en automatisering.

Camerabewaking integreren met andere beveiligingstechnieken

Een veelvoorkomende integratie voor bedrijven is de combinatie tussen toegangscontrole en camerabewaking. Zo kunnen verschillende gebeurtenissen een automatische reactie geven die belangrijk kan zijn voor beveiligingsdoeleinden. Voorbeeld: Er wordt een toegangsdeur geforceerd waar een access control unit (ACU) op is geïnstalleerd. Er kan in z’n geval direct een melding worden gegenereerd om een beveiliger of centralist te waarschuwen. Daarnaast kan er bijvoorbeeld automatisch een PTZ camera worden aangestuurd om direct een camerabeeld zichtbaar te maken op een monitor. Een alarm kan worden aangestuurd door middel van een I/O (input/output) en een e-mail worden verstuurd. Ook kan er een inbraak alarm worden gekoppeld om inbraak meldingen direct te kunnen combineren met de verschillende rule based events.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen