Glasvezel en camerabewaking? Glasvezel techniek wordt niet alleen gebruikt voor bijvoorbeeld internet aansluitingen bij providers of connectiviteit tussen datacenters. Ook bewakingscamera’s kunnen door middel van singlemode glasvezel of multimode glasvezel worden aangesloten. Sommige camera’s hebben zelfs een directe SFP module aansluiting. Bij multimode wordt er aangeduid met OM (Optical Multimode). Hier is OM1, OM2, OM3, OM4 en OM5 voor beschikbaar. Voor singemode kabel wordt de OS (Optical Singlemode) aanduiding gebruikt. Voor singelmode is er alleen OS1 en OS2 kabel beschikbaar. OS2 is de huidige standaard.
Singemode of multimode glasvezel voor camerabewaking?
Afhankelijk van de afstand en bandbreedte vereisten kan zowel multimode als singlemode prima fungeren voor camerabewaking. Als u nog geen glasvezel heeft laten aanleggen kan uw camera installatie bedrijf hier een rol in spelen. Deze kan u adviseren over de meest kosten efficiënte oplossingen en de duurzaamheid van producten. Niet alleen is de keuze van het type glasvezel belangrijk maar bijvoorbeeld ook de keuze van netwerk switches en camera server.
Multimode of singemode bij lange afstanden
Singlemode kabel kan aanzienlijk verder komen dan multimode. Doordat er andere golflengtes worden gebruikt komt het signaal tot wel 40 kilometer ver. Hierdoor wordt singlemode vrijwel altijd gebruikt wanneer er lange afstanden moeten worden overbrugt. Multimode kan bij gebruikt van de hoogste kwaliteit beschikbare kabels, OM4, slechts 2 kilometer overbruggen bij een bandbreedte van 100 Mbps. Wanneer er een Gigabit verbinding moet worden gerealiseerd wordt dit al gereduceerd tot slechts 1100 meter. Bij 10 Gigabit is dit slechts 550 meter.
Verschil in prijs tussen multimode en singlemode
Multimode en singemode kabels zijn qua kosten hetzelfde. Echter zijn de overige componenten zoals SFP Modules en converters wel goedkoper dan de singlemode varianten. Hierdoor wordt bij korte afstanden dus voornamelijk gebruik gemaakt van multimode.
Verschillende connectoren voor glasvezel
Bij glasvezel zijn er meerdere mogelijkheden voor het verbinden van kabels en transmitters. Hier zijn de meest voorkomende:
LC – LC uiteindes worden gebruikt bij SFP modules. Deze komen dus voornamelijk terug bij gebruik van switches en apparaten met SFP aansluiting.
SC – SC wordt het meest gebruikt. Dit kan je terugvinden bij patchpanelen, glasvezel van internet providers, aansluitingen van converters en meer.
ST – ST is een bajonet sluiting die ook voor veel algemene doeleinden wordt toegepast. Wel is het gebruik ervan op zijn verloop. SC is meestal de standaard die wordt gehanteerd.
Verschillende glasvezelconnector standaarden
Zowel SC als LC connectoren hebben APC en UPC connector uiteindes. Dit wordt aangegeven door een verschillende kleur. UPC is altijd blauw en APC groen. APC connectors hebben een hoek van 8 graden op de glasvezel. Dit heeft te maken met retourverlies. Aan de ene kant kan een blauw uiteinde worden gebruikt en aan de andere kant een groen uiteinden. Wel dient u dan de juiste transmitters te gebruiken. Dit komt veel terug bij bijvoorbeeld internet provider aansluitingen binnenshuis van het glasvezel punt naar de modem.
Glasvezel vs UTP kabel bewakingscamera aansluiten
Glasvezel en UTP kabel kunnen allebei worden gebruikt voor het aansluiten van camera’s. Wel ondersteunen slechts een klein aantal van de bewakingscamera’s het aansluiten d.m.v. glasvezel. Daarnaast kan er via glasvezel kabel geen Power over Ethernet worden meegeleverd. Bij UTP kabel is dit wel het geval. Dit heeft als voordeel dat er geen externe spanningsbron nodig is. Ook is UTP kabel vele male goedkoper dan UTP. Helemaal als de kabel korter is dan 100 meter heeft het waarschijnlijk niet veel meerwaarde om hier glasvezel voor te gebruiken.
Offerte aanvragen?
Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - dezelfde werkdag geregeld!
A
B
C
D
L
M
P
V