50+ Bewakingscamera Tips en Adviezen
Bewakingscamera Advies
De aanschaf van een bewakingscamera systeem kan een lastige opgave zijn. Honderden fabrikanten en webshops adverteren met uiteen lopende oplossingen. De éne gebruikt WiFi, de ander zweert bij bekabelde bewakingscamera’s. Om u een beeld te geven bij de meest voorkomende problemen bij zowel zakelijke als particuliere installaties hebben wij er daar een aantal van opgesomd.
1
Welke camerabewaking fabrikant is de beste keuze voor mijn situatie?
Als leek kan het een speld in een hooiberg zijn om de best passende bewakingscamera te vinden voor uw specifieke situatie. Hierom hebben wij een paar universele adviezen voor u geschreven zodat u geen kat in de zak koopt.
Lensgrootte van bewakingscamera
De lensgrootte bepaald de invalshoek en dus het zichtveld van de camera. Gebruikelijk is een 2.8 mm lens voor een kijkhoek van zo’n 110 graden. Hiermee worden de meeste bewakingscamera’s tegenwoordig uitgerust. Het voordeel tegenover een 3.6mm lens is dat de camera zo’n 20 tot 30 graden meer zicht heeft wat resulteert in een breder beeld van de omgeving. U kunt ook kiezen voor een bewakingscamera met een variabele camera lens. Hiermee kunt u achteraf mee inzoomen. Zo kunt u dus ‘spelen’ met de openingshoek van de camera voor het beste zichtveld.
Bekabelde bewakingscamera’s of via Wi-Fi?
Als camerabewaking installateur trekken wij dagelijks vele UTP en glasvezel kabels. Met onze ervaring krijgen wij vrijwel overal altijd wel een kabel getrokken. Echter is het soms onvermijdelijk dat hierdoor opnieuw moet worden geschilderd of gestuct. Soms kiezen mensen er dan voor om liever een bewakingscamera te nemen die via WiFi zijn signaal overbrengt. Maar wat zijn de nadelen van een beveiligingscamera over WiFi?
Gebruik van WiFi bewakingscamera’s
Ten eerste is WiFi minder betrouwbaar dan een camera die rechtstreeks met een recorder verbonden is via een kabel. Op het WiFi netwerk zijn ook andere apparaten aanwezig. Daarnaast is de camera bij gebruik van WiFi afhankelijk van de router zijn WiFI sterke en uptime. Zodra de router die het WiFi signaal uitgeeft uitstaat verliest de camera de verbinding met de recorder. In sommige gevallen kan het ook wel eens voorkomen dat de camera niet weer automatisch terug verbind zodra de WiFi weer online is.
Als u als particulier zelf het camerasysteem aanlegt kan het, mits u enige affiniteit heeft met techniek snel worden opgelost. Als installateur zijnde houdt dit echter in dat wij ter plaatsen moeten komen om de diagnose te kunnen doen. Nou is dit voor één klant niet zo’n probleem, maar wij hebben duizenden camera’s onder ons beheer. Dit zou dus betekenen dat wij ontzettend veel extra storingen zouden binnen krijgen. Mensen zijn ontevreden omdat het systeem niet werkt en de herstelwerkzaamheden moeten misschien ook zelfs in rekening worden gebracht. Kortom, een recept voor ellende.
Vandaar dat vrijwel alle professionele installateurs u altijd zullen adviseren uw camera’s direct op de recorder aan te sluiten. Vergeet ten slotte ook niet dat ook WiFi camera’s vaste spanning nodig hebben. Kortom, dan moet er alsnog een stroomkabel worden getrokken. Als er een stroomkabel heen kan worden getrokken is er ook vaak de mogelijkheid voor een UTP kabel.
Conclusie: Voor optimale betrouwbaarheid en zo min mogelijk storingen is het beter de camera’s te voorzien van zowel stroom als signaal via een UTP of coax kabel.
Aantal megapixel beeldkwaliteit
De scherpte van de bewakingscamera wordt grotendeels bepaald door de aantal megapixels waarover de camera beschikt. Door de jaren heen zijn de prijzen voor camerabewaking hardware enorm gedaald. Met als resultaat dat ook particulieren vaker overgaan tot de aanschaf hiervan. Door de prijs drukkingen zijn hoge kwaliteit camera’s ook steeds betaalbaarder geworden. Zo is er tussen 2 en 4 megapixel camera’s soms nog slechts enkele tientjes verschil in prijs.
Mede hierom adviseren wij mensen anno 2021 te kiezen voor camera’s van 4 megapixel of hoger. Kleine kanttekening, afhankelijk van de situatie kan minder, bijvoorbeeld 2 megapixel ook genoeg zijn. Als de camera iets moet filmen op slechts enkele meters afstand is eenvoudige lichtomstandigheden kan dit een prima uitkomst zijn. Kortom, de resolutie is één van de belangrijkste factoren bij de aanschaf. Echter zijn er meer variabelen die er voor zorgen dat een bewakingscamera helder en correct beeld kan weergeven. Enkele functionaliteiten met een belangrijke rol hierin zijn bijvoorbeeld ‘Wide Dynamic Range‘, ‘Digital Noise Reduction‘, ‘Infrarood’. ‘Automatic Gain Control‘.
Power over Ethernet
Moderne IP camera’s kunnen over het algemeen gebruik maken van Power over Ethernet. Hiermee wordt zowel het signaal als de stroom over een UTP kabel verzonden. Dit heeft onder andere als voordeel dat er geen aparte spanningsbron nodig is voor de IP camera. Dit verkort de installatietijd en is minder opzichtig dan traditionele analoge camera’s of HDCVI, ook wel HDSVI of HDTVI genoemd.
Kiezen voor de juiste fabrikant
Er zijn honderden zo niet duizenden camerabewaking fabrikanten vandaag de dag. Veruit de meeste van deze fabrikanten maken gebruik van OEM modellen. Hiermee wordt bedoeld dat een merk een camera afneemt bij een producent van bewakingscamera’s en deze onder hun eigen naam verkoopt.
Vaak zijn er alleen visuele wijzigingen in de web interface van de camera als enige verschil. Deze camera’s worden vaak niet voorzien van nieuwe firmware updates omdat dit A, vaak extra geld kost en B, niet de doelgroep is voor belangen rondom cyber security.
Dit met eindresultaat dat de camera’s vatbaar zijn voor kwetsbaarheden in de software en deze gaten ook niet meer worden gedicht. Kies daarom voor fabrikanten die actief bezig zijn met veiligheid en reguliere firmware en software updates. Mocht u toch willen kiezen voor een low budget bewakingscamera, vaak van Chinese komaf, kies dan voor een officiële Dahua, Uniview of Hikvision bewakingscamera die wordt verkocht door een Nederlandse of buitenlandse officiële reseller.
Zo heeft u een partij om op terug te vallen bij problemen of vragen. Veel zogeheten “dozenschuivers” beschikken meestal niet over de benodigde expertise hiervoor.
2
Veelvoorkomende termen omtrent bewakingscamera’s
Om gebruikers beter wegwijs te maken over al deze termen hebben wij een begrippenlijst samengesteld waarin wij van alles over bewakingscamera’s en toebehoren uitlichten. Kijk op onze Camerabewaking Begrippenlijst voor meer onderwerpen!
- HDCVI / HDSVI; Technologie die er voor zorgt dat camera’s over coax kabel HD kwaliteit kunnen halen.
- CCTV; Dit komt neer op camera bewaking maar betekend officieel: “Closed Circuit Television”.
- IP Camera; Bewakingscamera die via een TCP/IP netwerk functioneert
- VMS; Video Management System, een camera management systeem zoals Milestone, Mirasys, Genetec. Deze draaien meestal op server omgevingen
- VCA; Video Content Analyse, Intelligente camera software. Denk aan trajectcontroles, personen herkenning, alarmering bij detectie van objecten, personen, auto’s, bepaalde kentekens
- PTZ; staat voor Pan tilt zoom. Bewakingscamera’s die over PTZ beschikken kunnen dus op afstand worden gedraaid en gezoomd. Ideaal voor grote terreinen met veel overzicht.
- Port forwarding; Port forwarding is het open zetten van poorten op uw router. Zie uw router als een gebouw met 1000 deuren. Om een camera beeld op afstand te bekijken moet er 1 deur open om deze op afstand toegankelijk te maken. Als u thuis bent bevind u zich in het gebouw, dan is dit dus niet van toepassing.
- I/O; Input / Output contacten. Dezen worden gebruikt om contacten te kunnen schakelen. Denk bijvoorbeeld aan hekken, slagbomen, elektrische deurschoten. I/O’s kunnen op bewakingscamera’s zitten maar zijn ook terug te vinden in video intercoms en toegangscontrole systemen.
- IR; Infrarood, Infrarood zorgt ervoor dat er ’s nachts toch een beeld kan worden geschetst van de omgeving. De gemiddelde infrarood komt zo’n 30 tot 40 meter ver.
- ONVIF; Algemeen Video protocol waardoor verschillende merken makkelijker met elkaar kunnen samenwerken. Niet alleen beeld maar ook functies zoals firmware updates, PTZ sturing en metadata kunnen met ONVIF worden uitgelezen of verstuurd.
3
Handige tools en informatie voor camerabewaking
Handige tools en informatie voor Axis, Dahua, en algemene informatie
Dahua is één van de allergrootste spelers op het gebied van camerabewaking wereldwijd. Ook wij passen Dahua in sommige situaties toe. Hier een klein overzicht met handige informatie en downloads.
SmartPSS; SmartPSS is Dahua’s gratis NVR software die te gebruiken is met Dahua hardware. Dahua biedt een versie voor IOS en Android onder de naam DMSS. Voor Windows en Mac is de download te vinden op het Dahua Wiki
Handleiding DMSS app; Zelf geschreven handleiding inclusief mooie plaatjes :-). Let wel op, wij bieden geen ondersteuning op deze producten als deze niet bij ons zijn aangeschaft.
Handleiding SmartPSS; Tevens zelfgeschreven handleiding voor het instellen en bedienen via SmartPSS. Ook hier kunnen wij geen ondersteuning op bieden als de apparatuur waarmee u dit gebruikt niet bij ons is aangeschaft.
Dahua firmware overzicht
Dahua Download center
Dahua product selector
Dahua Toolbox
Axis is een van de grootste westerse camerabewaking fabrikanten. Axis hecht veel waarde aan veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid.
Axis milestone optimize
Axis IP Utility
Axis accessory selector
Axis camera station
Axis Downloads overzicht
Installatie, Configuratie & Troubleshooting Tools
Voor het scannen van IP adressen op een netwerk – Advanced IP Scanner
Voor het inspecteren van netwerk verkeer – Wireshark
Scannen van poorten voor gevorderde – NMAP
Universele camera IP scanner – UniversalScanner
Overzicht meest voorkomende A-merk camerabewaking fabrikanten
Dahua | Hikvision | Axis |
Bosch | Uniview | Bosch |
Mobotix | Panasonic | Avigilon |
Vivotek | Flir | Ubiquiti |
Google Nest | Pelco | Arlo |
Ava | TVT | Milesight |
Idis | Hanwha | Canon |
Topview | Longse | Unell |
360Vision | Geovision | Hitron |
4
ICT Kennis
Een groot gebrek in de wereld van beveiligingstechniek is ICT specialisme. Camerabewaking in zijn algemeen is enorm verwant aan ICT. Echter zijn er niet altijd ICT specialisten betrokken bij de architectuur en de uitrol van grote camerabewaking netwerken. Dit kan voor allerlei soorten problemen zorgen. Soms beschikt de opdrachtgever van de beveiligingsinstallateur zelf over de juiste kwaliteiten hiervoor maar dat is lang niet altijd het geval.
Simpele kennis over TCP/IP, het OSI model, Netwerken, VLANs, Active Directory, RAID en Windows beheer om er maar een paar te noemen is er vaak niet.
Dit kan onder bepaalde omstandigheden voor onveilige en onbetrouwbare camerasystemen zorgen. Wanneer u overgaat tot de plaatsing van een middelgrote (10-40 camera’s) tot grote (50 – 100+) camera installatie is het belangrijk om stil te staan bij een aantal zaken. Hier een enkel tal opgesomd:
Server hardware; Lokaal of in de cloud? Direct attached storage, of op een SAN of NAS? Heeft u rekening gehouden met de benodigde IOPS, benodigde opslagcapaciteit en rekenkracht van de server(s)?.
Netwerk; Hoe snel zijn de NICS waarover de server beschikt? Kunnen deze worden geteamed? Wat is de snelheid van het netwerk? Hoe is het netwerk design opgebouwd? Is er redundantie voor als er een core link wegvalt? Wordt er gebruik gemaakt van glasvezel? Zo ja hoe snel zijn de uplinks? Wordt het netwerk niet overbelast
Andere veelvoorkomende problemen die wij zien bij kleinere camera installaties:
– Gebruik van WiFi camera’s zonder een goede WiFi en/of netwerk infrastructuur
– Gebruik van meerdere routers en Double NATting
– Het gebruik van unmanaged 10/100mbps switches op allerlei willekeurige plekken. Dit schopt het STP protocol van switches door elkaar.
– Standaard wachtwoorden op servers, camera’s, recorders enzovoort.
– Het niet bijhouden van firmware updates
– Het niet implementeren van VLANs en/of unrestricted access tot VLANs door gebrek aan firewall regels
Zorg dat u bij aanschaf van een camerasysteem dit soort aandachtspunten ter sprake brengt bij uw camera installateur.
5
Wat is een goede bewakingscamera aankoop voor mijn situatie?
Beveiligingsapparatuur is vrijwel nooit een ‘wanna have’. Hierdoor is de prijs meestal de leidende factor bij de aanschaf van een camerasysteem. Echter is er ook een grote keerzijde, namelijk goedkope troep.
Marktplaatsen zoals Amazon, Aliexpress, Alibaba, BangGood en andere reseller platformen staan vol met namaak of regoin locked apparatuur. Hier een voorbeeld daarvan op ipcamtalk. Eindgebruikers kopen via onofficiële kanalen apparatuur wat resulteert in producten die vaak niet werken zoals deze horen te werken.
Ook wij hebben de proef op de som genomen om te kijken wat nou de verschillen zijn met een Dahua camera gekocht via een officieel kanaal. Wij kozen voor de 4 Megapixel camera met een 2.8mm lens. Wij hebben deze aangesloten en naast een andere, officiële 4 megapixel camera van Dahua gehangen van onze eigen inkoopkanalen.
De camera van Ali Express in kwestie kostte slechts zo’n 54 euro (exclusief BTW). En u als lezer mag best weten, hier kunnen wij een 4 Megapixel camera van Dahua niet voor inkopen. Dus wat is het verschil dan? Waarom zouden wij onze camera’s dan ook niet voortaan hier inkopen?
Onze bewakingscamera bevindingen:
Vind je dit nou een interessant onderwerp? Laat het ons weten! Bij genoeg belangstelling schrijven wij een compleet artikel met alle verschillen opgesomd.
1 De verpakking:
De logo’s en de boekjes verschilde van de originele Dahua verpakkingen. De kleurstelling en het materiaal waren hetzelfde maar de logo’s waren niet de originele Dahua logo’s. Ook de camera zelf mist het Dahua logo. Wat erop duid dat het hier inderdaad om een OEM camera gaat. De reseller op ali express koopt een camera bij Dahua in dusdanige getallen dat zij deze zonder logo’s kunnen bestellen.
2 Firmware:
De firmware van de camera was een zeer oude firmware van 2017. Naast de cyberveiligheid ontbraken er dus een hele reeks aan functionaliteiten die wel op de camera zouden zitten als deze via een officiële reseller wordt gekocht. Daarnaast bleek ook onze camera region locked te zijn. Dit houdt dus in dat er door de reseller op ali express een speciale firmware op de camera wordt geladen die normaal voor de Chinese markt is bedoeld.
Deze firmware maakt de interface van de camera Engels om deze aan te kunnen bieden op Ali express. Ook met onze kennis en betere toegang tot speciale firmwares en trucjes om de camera te updaten via de command line kregen wij hier niets mee voor elkaar. Kortom, een kat in de zak. Geen nieuwe updates en geen beveiligingsupdates. Waardeloos!
Alleen met een gemodificeerde Dahua firmware toolkit kan er uiteindelijk een nieuwe firmware op worden gezet. Dit is echter zo’n kriem dat wij dit aan iedereen afraden! Ook de garantie zal normaliter vervallen als je dit soort modificaties gaat toepassen. Nou komt deze camera van ali express dus garantie zal in ieder opzicht sowieso al ver te zoeken zijn.
3 Werking:
De camera heeft enkele weken naast de originele 4 megapixel turret gehangen en wat ons opviel is dat de camera van ali express meerdere keren per week stopte met werken.
De camera moest handmatig opnieuw worden opgestart voordat de stream weer zichtwaar werd in ons video management software platform. Ook een lagere resolutie, bandbreedte en kb rate haalde niet veel uit. Om zeker te zijn dat het niet aan de kabel zou kunnen liggen hebben wij de camera’s omgedraaid van kabel. Dit had echter geen effect. De “neppe” camera bleef zijn verbinding verliezen maar de originele camera niet.
4 Beeldkwaliteit:
De beeldkwaliteit van een stilstaand beeld was redelijk hetzelfde. Zodra er echter beweging was had de neppe camera veel meer last van motion blur. Daarnaast stelde de neppe camera niet goed bij wanneer er sprake was van overbelichting. De backlight compensation en highlight compensation was zeker niet wat wij gewend zijn van Dahua Turrets.
Ook de infrarood van de neppe IP camera was niet om naar huis over te schrijven. Er waren duidelijk momenten waar de camera in de nacht een stuk minder helder waren. Dit kan weer te maken hebben met de implementatie van een verouderde digital noise reduction.
5 Teardown:
Wij hebben de camera na het testen uit elkaar gehaald om te kijken wat de verschillen waren tussen de neppe en de echte camera. Ten eerste was er een zichtbaar verschil tussen de kwaliteit van het soldeerwerk van de camera’s.
Dit verbaasde ons aangezien beide camera’s uit dezelfde fabriek zouden moeten komen. Het kan natuurlijk toeval zijn maar dit was des al niet te min wel opvallend. Daarnaast bleek de camera gebruik te maken van een verouderde SoC (processor). Dit kan de kwaliteitsverschillen zeker verklaren. In de praktijk komt het er dus op neer dat u naar de auto dealer gaat voor het nieuwste model auto, u ziet aan de buitenkant het nieuwe model. Mooi vormgegeven, alles lijkt goed. Maar onderhuids is het de techniek van 5 jaar terug en de auto is niet voor de Nederlandse markt geleverd maar de Zuid Afrikaanse.
Uw onderdeelnummers komen nu niet meer overeen en het stuur zit aan de andere kant. Controleer bij de aankoop van uw apparatuur daarom altijd of de reseller onderdeel is van het partner programma van de door u gekozen camerafabrikant.
6 Conclusie:
De camera lijkt enorm op een echte Dahua, werkt grotendeels hetzelfde maar de belangrijke details zoals de soldeerkwaliteit en stabiliteit verschilden enorm. Ook voor ons was dit een experiment waar wij niet van hadden verwacht zulke grote verschillen aan te zullen treffen. Naast de kwaliteit zelf kunt u op ali express en vergelijkbare platformen natuurlijk fluiten naar uw geld wanneer u een garantieaanvraag indient.
Dit klinkt waarschijnlijk als de slager die zijn eigen vlees keurt.. Maar koop de apparatuur bij een betrouwbaar bewezen partij! Laat u niet in de maling nemen door de goedkope prijzen die u op internet tegenkomt.
6
Berekenen van benodigde bandbreedte
Wanneer u een zakelijke gebruiker bent en uw bestaande netwerk gaat gebruiken voor een nieuw camerasysteem doet u er verstandig aan de benodigde bandbreedte uit te rekenen om niet voor verassingen te komen te staan. Factoren zoals de codec, H264 of H265, resolutie en frames per seconden zijn allemaal variabelen die nodig zijn om de uiteindelijke load te kunnen berekenen.
Houdt er wel rekening mee dat dit geen garantie is voor de werkelijke bandbreedte! Dit zal altijd iets afwijken. Ook kan er bijvoorbeeld extra load zijn als de camera’s live openstaan op een computer. De livestream van deze camera’s vereist ook weer de nodige extra capaciteit. Nou zijn er ook weer factoren zoals multicast en unicast die ervoor kunnen zorgen dat deze belasting minimaal blijft. Op internet zijn er veel verschillende calulcator hiervoor te vinden. Een snelle Google Search laat er al een hoop te voorschijn komen.
7
HD over Coax – HDCVI, HDSCVI, HDTVI
HD over Coax camera’s zijn inmiddels al weer heel wat jaren op de markt. Deze techniek die bij verschillende fabrikanten weer net even een andere benaming heeft is een goede optie wanneer u een refit wil doen van een analoog camerasysteem. Het grote voordeel hiervan is dat er over de bestaande coax kabels door middel van HD over Coax techniek tot wel 4k kwaliteit kan worden gehaald! Het trekken van bekabeling is vaak de grootste kostenpost in een offerte. Hierdoor kan het voordelig zijn om in plaats van een IP camerasysteem een HDCVI camerasysteem aan te schaffen. Maar wat zijn de nadelen van zo’n oplossing? Wij zetten deze voor u op een rij!
Voordelen HD over Coax | Nadelen HD over Coax |
HDCVI camera’s zijn goedkoper dan IP camera’s | Geen intelligentie in de camera’s (mensen herkennig e.d.) |
Te gebruiken via bestaande coax kabels | Geen Power over Ethernet ondersteuning |
Beschikbaar in alle bekende modellen (ptz,mini dome, turret e.d.) | Per camera een voeding benodigd |
Hybride recorders beschikbaar voor mix IP/Analoog/HD-CVI | Niet op afstand mogelijk spanning te onderbreken |
HDCVI recorders zijn goedkoper dan IP recorders | Niet te monitoren via netwerk |
Geen eenvoudige manier voor firmware updates | |
Door analoge werking missen er veel functies uit IP camera’s |
8
Motion Detection
Motion detection, in het Nederlands “Bewegingsdetectie” is een functionaliteit die ervoor zorgt dat er alleen camerabeelden worden opgenomen wanneer de camera beweging heeft gedetecteerd. Deze functie is niet meer weg te denken uit moderne camerasystemen. Al vele jaren wordt dit toegepast op vrijwel alle camerasystemen. Het camerasysteem bewaard of op basis van RAM geheugen of via de HDD een x aantal seconden aan beeld. Deze beelden worden “teruggehaald” wanneer de camera beweging detecteert.
Dit gebeurt op basis van een sensitivity threshold en een motion detection masker. De treshold bepaald hoe sensitief “streng” de camera kijkt naar beweging in het scherm. Het masker kan worden gebruikt om bepaalde delen in het beeld uit te sluiten van motion detection. Denk hierbij aan bomen, struiken, lucht of water. Dit voorkomt onnodige opnames maar kan ook zorgen dat de camera’s niet opnemen als deze niet sensitief genoeg staan.
Mede hierom controleren wij na iedere installatie een paar dagen later hoe de camera’s reageren op beweging. Dit is belangrijk om te zorgen dat het systeem de juiste afstelling heeft. Iedere situatie is tenslotte uniek.
Server based Motion Detection
Video management platformen zoals Milestone XProtect bieden server based motion detection aan. Dit houdt in dat het niet de camera is die bepaald wanneer er wordt opgenomen maar de MIlestone XProtect software. Deze “bekijkt” als het ware de camera en bepaald zelf wat er moet worden opgenomen.
Dit kan voordelen bieden op het gebied van inzicht, beheer op grootte schaal en stabiliteit. Anderzijds wordt er wel CPU of in sommige gevallen GPU rekenkracht opgeofferd voor iets wat de camera zelf ook al kan. Een ander voordeel is dat dit direct vanuit een management console kan worden bekeken tegenover helemaal op de camera moeten inloggen via een web interface.
Voorbeelden:
Dahua camera
Milestone VMS platform
Deze configuratie mogelijkheden verschillen wederom per fabrikant en soms ook per model.
9
SD Kaart opname
Nee! Wij hoorden u dit wel denken vanuit onze luie bureaustoel. SD kaarten zijn meestal geen goede oplossing voor betrouwbare opslag. De meeste SD kaarten zijn ook helemaal niet geschikt voor videobewaking doeleinden.
De meest voorkomende SD kaarten zijn voor foto’s en “normale” bestanden. Bij video worden deze kaarten continue overschreven wat leidt tot enorme “wear and tear”. Dit is enigszins te vergelijken met SSD opslag. Deze heeft ook geen oneindige write mogelijkheden en gaan dus relatief snel stuk bij gebruik voor camerabewaking opslag.
Naast dat SD kaarten geen goede controle mogelijkheden hebben wat betreft health monitoring kan het tevens snel duurder worden wanneer alle camera’s zouden worden voorzien van SD kaarten. Mocht u dan toch interesse hebben in SD kaart opslag voor een “normaal” camerasysteem, *zucht!* Kies dan voor speciale SD kaarten die bedoeld zijn voor camerabeelden opslag. Een voorbeeld hiervan is de Western Digital Surveillance SD card. Deze heeft de juiste specificaties om toch nog een hele tijd mee te kunnen gaan. Naast de levensduur is de performance van SD kaarten niet te vergelijken met die van harde schijven. Zeker als de harde schijven SAS zijn of in RAID opstelling zijn ingericht.
Wanneer is SD kaart camera opname wel een uitkomst?
SD kaarten hebben uiteraard wel doeleinden binnen camerabewaking oplossingen, al zijn deze soms erg specifiek. Een goed voorbeeld is camerabewaking in het OV. Een bus, metro of trein heeft niet altijd een internet verbinding naar een centrale server waar de camerabeelden op moeten worden geslagen.
Op zo’n moment kan er gebruik worden gemaakt van “Edge storage“. Edge storage recording zorgt ervoor dat de camerabeelden automatisch van de SD kaart worden afgehaald en naar de centrale recording database worden verstuurd zodra er verbinding is met de camera. Dit kan door middel van een VPN, straalverbinding, 4g router of andere oplossingen worden gedaan. Zelf hebben wij dit ook meerdere keren op deze manier succesvol toegepast. Wel komen hier vaak meer disciplines dan alleen camerabewaking bij kijken. Het kan dus een vrij complexe oplossing zijn.
10
Resolutie en kwaliteit bewakingscamera
Er zijn veel verschillende resoluties voor allerlei verschillende toepassingen. Resoluties zijn de afgelopen decennia enorm toegenomen. Door de snelle ontwikkelingen en grote vraag naar hoge resolutie televisies, monitoren, IP camera’s, fotocamera’s en nog veel meer. Het aantal megapixels staat altijd in verhouding met de resolutie.
Meest voorkomende resoluties camerabewaking
De meest voorkomende resoluties veranderen constant. Zo veranderd dit voor camerabewaking vrijwel ieder. Waar installateurs enkele jaren geleden nog HD camera’s gebruikte, veranderde dat snel naar Full-HD, Quad-HD en 4K en hoger. Door de afnemende prijs in verhouding met resolutiegrootte gaat dit alsmaar sneller en sneller.
Verschillende resolutie
Veelvoorkomende resoluties voor bewakingscamera’s zijn bijvoorbeeld 1024×768, 1280×720, (HD) 1280×1024, 1366×768, 1680×1050, 1920×1080 (Full-HD), 2540×1440 (Quad-HD) 3840×2160 (4K). De regel is hoe hoger de resolutie van het scherm aankan hoe hoger de resolutie is die het apparaat kan weergeven. Naast resolutie zijn er ook nog andere belangrijke factoren zoals ‘Wide Dynamic Range‘, ‘Backlight Compensation‘ en bijvoorbeeld de ‘Refresh Rate’, deze zijn vrij standaard 60Hz.
Niet alleen resolutie bepaald de kwaliteit van een camerabeeld
Zoals al eerder aangegeven zijn er meer factoren die meewegen om een goed beeld te genereren. Wide Dynamic Range, Automatic Gain Control, Backlight Compensation, Highlight Compensation, Digital Noise Reduction, infrarood en nog vele andere protocollen en oplossingen zorgen uit eindelijk voor het resultaat wat u gewend bent. Wilt u meer te weten komen over deze technieken? Bekijk dan eens onze begrippenlijst! Deze staat vol handige informatie en uitgebreide uitleg over allerlei onderwerpen gerelateerd aan camerabewaking.
Voorbeeld 2 megapixel camera overdag
Voorbeeld 4 megapixel camera overdag
Voorbeeld 8 megapixel camerabeeld overdag
Voorbeeld 8 megapixel camerabeeld ‘s nachts
Dat waren de tips alweer! Wij hopen dat u er iets nieuws van heeft opgestoken en wij uw aanschaf van een mogelijk camerasysteem iets hebben versimpeld. Interesse in een offerte voor úw project? Neem gerust contact met ons op!
Milestone XProtect Video Management Software Troubleshooting
Wat te doen als de Milestone XProtect video management software plots niet meer werkt? Geen camerabeelden in de smart client of een mobile server die niet meer verbind? In dit artikel geven wij tips en tricks om de werking zelf te kunnen herstellen! XProtect service...
Camerabewaking VvE Den Haag
Camerasysteem voor VvE Den Haag Segbroekhof Soort Systeem: CamerasysteemToepassing: Algemeen cameratoezicht, verbeterd gevoel van veiligheid, vandalismeRealisatie: 02-2024Per appartementencomplex (5x) een aparte camerasysteem opname oplossing Gezien de grote...
Internetkosten besparen met draadloze straalzenders
Internetkosten besparen met draadloze straalzenders Soort Systeem: Draadloze straalverbindingToepassing: Uitbreiden internet en lokaal netwerk naar tweede pandRealisatie: Eerste kwartaal 2024Draadloze straalverbinding tussen twee naastgelegen bedrijfspanden De...
Ajax Keypad TouchScreen Uitgebracht
Ajax Systems heeft de langverwachte KeyPad TouchScreen uitgebracht. Dit stijlvolle touchscreen kan grotendeels dezelfde functies bedienen als een smartphone. Een kleine opsomming: Groepsbeheer Beveiligingsmodus van elke groep is beschikbaar op het scherm Beheer van...
Beveiliging voor Ruïne van Brederode
Beveiligingsoplossingen voor Ruinë van Brederode Soort Systeem: Camerasysteem, alarmsysteem, intercomToepassing: Verbeterde beveiliging, communicatiemogelijkheden en detectie ongewenste personenRealisatie: 07-2023Technische beveiliging onder uitdagende omstandigheden...
Als het gaat om het beveiligen van uw bedrijf en het beschermen van uw waardevolle activa, is videobewaking een essentieel onderdeel geworden van moderne beveiligingsmaatregelen. In dit digitale tijdperk, waarin video een cruciale rol speelt in de manier waarop we...
RRBSecurity nu gecertificeerd Ajax Fibra installateur
RRBSecurity is vanaf heden een gecertificeerd installateur voor Ajax Systems Fibra hardware. Ajax Fibra is de bekabelde fabrikant van de welbekende Ajax draadloze alarmsystemen. Met Ajax Fibra is Ajax nu een bekabelde variant rijker. Ook beschikt de Ajax Hybrid hub...
Deltares Vernieuwing Camerasysteem
Cameratoezicht Realisatie Deltares Soort Systeem: VMS oplossing Toepassing: Algemeen cameratoezicht terrein Realisatie: 08-2022 Optimaal cameratoezicht voor een bijzondere organisatie Deltares is een organisatie die onderzoeken doet naar water en ondergrond. Dat...
Milestone Rapid Review
Milestone heeft recent haar nieuwste analytics toepassing gelanceerd onder de naam XProtect Rapid REVIEW. Rapid Review is het kleine broertje van Briefcam en biedt eindeloos veel mogelijkheden binnen het XProtect video management systeem tot het snel kunnen analyseren...
Video intercom voor Trading De Lier
Scope: Video Intercom & CamerasysteemGebruikte merken: 2N, Dahua, UbiquitiToepassing: Algemeen toezicht, open sturen deur op afstand + 2 weg audioLocatie: De Lier Beveiliging & eenvoudige communicatie door middel van bewakingscamera's en een video...