Camerabewaking VvE
Gespecialiseerd in camerabewaking voor vereniging van eigenaren
Jaarlijks vertrouwt een groeiend aantal VvE’s op RRBSecurity voor professionele camerabewaking.
Wij verzorgen het volledige traject, Van de eerste offerte en vakkundige installatie tot doorlopende ondersteuning, proactief beheer en periodiek onderhoud. Dankzij real-time monitoring zorgen wij ervoor dat uw systeem optimaal blijft functioneren.
Zo zorgen wij voor een betrouwbaar, veilig en efficiëntie camerabewakingssysteem. Vandaag én in de toekomst.
Actief sinds 1995
Oplossingen op maat
Specialist in beveiliging
Professionele oplossingen

● Gespecialiseerd in camerabewaking voor VvE’s
● Vrijblijvende offerte op locatie
● Nadruk op professionele montage
● Oplossingen op maat
● Uitsluitend A-merk producten
● Mobiele 5G oplossingen
● Service plannen voor onderhoud en ondersteuning
● Advies omtrent privacy
● Offerte verstuurd binnen enkele werkdagen.
Enkele van onze klanten waar wij met trots voor mogen werken!






























Iedere VvE heeft andere camerabeveiliging wensen
Geen gebouw is hetzelfde bij de installatie van VvE cameratoezicht. Daarnaast heeft iedere buurt weer andere problemen. Of dat nou criminaliteit of illegaal vuil storten is.
Wij zorgen ervoor dat een camerasysteem aansluit bij de wensen van de VvE.
Onze adviseurs gebruiken hun jarenlange expertise bij het samenstellen van technische beveiligingsoplossingen die zich lenen voor úw specifieke beveiligingsvraagstukken.








Volledige camera installatie door onze professionals!
Met onze tientallen jaren ervaring en passie verzorgen wij graag voor u een vrijblijvende offerte en passend advies voor uw situatie.
Vraag gratis een maatwerk offerte op locatie aan voor de complete installatie van een camerasysteem!


Maatwerk camerabewaking voor VvE’s
Éen aanspreekpunt voor al uw beveiliging & toebehoren
In een persoonlijk gesprek overleggen wij graag onze (VvE) referenties!
● Gratis offerte op locatie
● Advies over regelgeving
● Innovatieve oplossingen voor toezicht in liften
● Korte lijnen en een vaste contactpersoon
● Open offertes & service plannen
● Actief sinds 1995
Waarom kiezen VvE’s voor Camerabewaking
RRB-Security voorziet al jaren verenigingen van eigenaren van camerabewaking oplossingen. Het is inmiddels (helaas) de normaalste zaak van de wereld om uw complex te voorzien van camerabewaking. Een aantal verschillende redenen waarom VvE’s voor bewakingscamera’s kiezen:

Criminaliteit bestrijden d.m.v camerabeveiliging
Criminaliteit is ook voor Verenigingen van Eigenaren helaas een veel voorkomend verschijnsel. Door middel van VvE cameratoezicht kunnen eventuele misdadigers in beeld worden gebracht. Door het gebruik van moderne en hoge kwaliteit bewakingscamera’s zorgen wij ervoor dat er geen twijfels bestaan over de identiteit van de daders.
Gevoel van veiligheid door beveiligingscamera’s
Een camerabewakingssysteem kan het gevoel van veiligheid voor bewoners flink verhogen. Uit eigen onderzoek blijkt ook dat veel bewoners zich helemaal niet bekeken voelen maar het juist prettig vinden dan er cameratoezicht plaats vindt. Wij zorgen ervoor dat er een duidelijk protocol is wat gecommuniceerd kan worden met de bewoners zodat er geen twijfels bestaan over het gebruik van de camerabewakingsbeelden.
Vandalisme preventief voorkomen
Vandalisme binnen VvE complexen is waarschijnlijk het meest voorkomende probleem. Niet alleen veroorzaakt door hangjeugd maar ook bewoners. Met videobewaking wordt dit probleem vaak al preventief verholpen. En indien het niet preventief werkt zorgt het in ieder geval wel voor een duidelijke dader indicatie.
Bewijslast vergaring d.m.v. camerabeveiliging
Als er geen daderindicatie is zal de Politie ook geen onderzoek starten. Door moderne en hoge kwaliteit camerabeelden aan te leveren kan de Politie gericht zoeken naar daders en kan schade worden verhaald. Helaas is dit een harde vereiste voordat de Politie een onderzoek kan starten. De Politie komt mankracht tekort waardoor de zaak anders onderaan de stapel eindigt.
Preventieve werking camerabewaking
Camerabewaking schrikt af. Eventuele misdadigers worden afgeschrikt door de videobewaking en op deze wijze bespaard u niet alleen tijd maar ook geld voor u en uw VvE. Naast de beveiligingscamera’s zelf wordt er door ons ook duidelijk gecommuniceerd door middel van stickers en borden dat er cameratoezicht plaatsvindt. Dit is tevens een vereiste van de AVG wetgeving.
Parkeerschades
Parkeerschade is ook een veel gehoord probleem. Cameratoezicht in uw VvE maakt hier een einde aan. Mocht er een auto schade maken dan zorgen wij er voor dat de kentekens goed op beeld staan. Parkeerschades zijn vaak een vervelend onderwerp aangezien lang niet iedereen netjes een briefje achterlaat. Het is dan ook gebruikelijk vandaag de dag dat er camera’s specifiek worden gericht op parkeerplaatsen.
Waarom RRBSecurity als uw camerabeveiliging installateur?
Er zijn veel verschillende beveiligingsbedrijven die zich richten op het plaatsen van camerabewaking. Weinig maken er echter hun specialisatie van VvE cameratoezicht. Door onze diepgewortelde kennis over camerabewaking en technische beveiliging maken wij hét verschil.
Wij leveren maatwerk oplossingen die speciaal zijn uitgedacht voor Verenigingen van Eigenaren.
Naast onze beveiligingsmonteurs bestaat ons team onder andere uit ICT’ers, metaalbewerkers en systeem specialisten. Deze zorgen er samen voor dat onze camerabeveiliging systemen optimaal functioneren.

Toekomstbestendigheid en innovatie in camerabewaking voor VvE toepassingen
De technologie rondom camerabeveiliging ontwikkelt zich razendsnel. Door nu al rekening te houden met toekomstige innovaties, kan een VvE een camerasysteem kiezen dat jarenlang effectief blijft en eenvoudig te upgraden is. Hieronder staan acht belangrijke ontwikkelingen en trends die bijdragen aan een toekomstbestendig camerasysteem.
Kijkhoek van bewakingscamera’s: Afhankelijk van de te beveiligen gebieden kunnen camera’s met een brede kijkhoek soms noodzakelijk zijn. Om de situatie goed in beeld te brengen. De meeste camera’s beschikken over een 2.8 mm lens (circa 110 graden kijkhoek) of een 3,6mm lens (circa 90 graden kijkhoek). Wanneer de camera een varifocale lens heeft kan het beeld ook nog worden ingezoomd voor meer detail. Ook zijn 180 graden beeld camera’s veelvoorkomend hedendaags. Deze camera’s hebben 2 lenzen van 90 graden. De beelden worden softwarematig samengevoegd waardoor er een groot overzicht ontstaat. Dit scheelt weer montagewerkzaamheden, materialen, licenties en onderhoudskosten doordat er minder bewakingscamera’s in totaal nodig zijn. Ook kan het zijn dat er een kleine recorder kan worden gebruikt doordat er minder opname kanalen nodig zijn.
Weerbestendigheid en duurzaamheid: Voor buiteninstallaties is het essentieel om te kiezen voor camera’s met een hoge IP-certificering (bijvoorbeeld IP65 tot IP67), zodat ze bestand zijn tegen regen, wind en stof. Bewakingscamera’s welke in de buitenlucht hangen zijn nou eenmaal vatbaarder voor defecten door de weersomstandigheden. Hierom is de keuze voor de juiste type camera en de bouwkwaliteit van groot belang.
Resolutie en beeldkwaliteit: Een hoge resolutie zorgt voor scherpe en duidelijke beelden, wat cruciaal is voor het herkennen van personen en voertuigen. De meeste moderne camerasystemen bieden resoluties van Full HD (1080p) tot 4K, wat vooral nuttig is voor grotere terreinen of gedetailleerde opnames. Met een Full HD resolutie kunt u in een kleine hal waarschijnlijk prima uit de voeten. Echter zijn de prijsverschillen tussen camera’s hedendaags zo klein aan het worden dat het soms slechts enkele tientallen euro’s scheelt tussen een Full-HD en 4K camera. Voor de toekomstbestendigheid en het kleine prijsverschil kiezen veel VvE’s dan al gauw voor de hogere resolutie oplossingen.
Nachtzicht en Infraroodtechnologie: Veel van de incidenten welke spelen bij VvE’s gebeuren ’s nachts of in de avond. Daarom is het belangrijk dat de camera’s beschikken over infrarood (IR). Hiermee kan tot circa ~40 meter in de nacht worden gekeken.
Gezichts- en kentekenherkenning: Moderne systemen kunnen gezichten en kentekens herkennen. Dit kan nuttig zijn voor toegangscontrole of het automatisch registreren van verdachte personen, mits dit binnen de wettelijke kaders van de AVG gebeurt.
Cloudopslag en gedecentraliseerde dataopslag: Steeds meer VvE’s kiezen voor cloudgebaseerde opslag in plaats van lokale servers of harde schijven. Cloudopslag biedt voordelen zoals externe toegang, automatische back-ups en schaalbaarheid zonder fysieke beperkingen. Wel is een snelle internetverbinding hierbij altijd benodigd.
5G en snelle netwerkverbindingen: Met de opkomst van 5G en verbeterde glasvezelnetwerken kunnen camerabeelden in hogere kwaliteit en zonder vertragingen worden gestreamd. Dit is vooral handig voor VvE’s die op afstand toezicht willen houden via een beveiligde app of webportaal. Door de steeds grote databundels worden de kosten hiervan ieder jaar aanzienlijk minder.
Draadloos of bekabeld camerasysteem: Voor VvE’s is de standaard een bekabeld camerasysteem. Dit omdat draadloos teveel storingen teweeg brengt en aanzienlijk minder betrouwbaar is vergeleken met een bekabeld camerasysteem op basis van UTP bekabeling en Power over Ethernet.
Cybersecurity en versleutelde verbindingen: Een toekomstbestendig camerasysteem heeft bij voorkeur beproefde End-to-end encryptie, twee-factor-authenticatie en regelmatige firmware-updates. Hiermee kan de kans op hacks worden geminimaliseerd en data conform de wetgeving worden afgeschermd.
AI en geavanceerde beeldanalyse: Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds vaker geïntegreerd in camerabewakingssystemen. Met AI kunnen camera’s bewegingen analyseren (video content analyse) en onderscheid maken tussen mensen, voertuigen en dieren. Dit vermindert onnodige meldingen en verhoogt de effectiviteit van het camerasysteem. Ook is het steeds vaker mogelijk om andere objecten te leren herkennen door het aanleveren van beelden, geheel zonder programmeerkennis.
Veelgestelde vragen bij de plaatsing van camerabewaking bij een VvE
1. Een gerechtvaardigd belang voor een VvE om camerabewaking te installeren?
Een gerechtvaardigd belang houdt in dat de VvE een legitieme reden heeft om camera’s te plaatsen, zoals het beschermen van eigendommen of de veiligheid van bewoners.
2. Is het verplicht om bewoners te informeren over geplaatste bewakingscamera’s?
Ja, de VvE is verplicht bewoners en bezoekers te informeren over de aanwezigheid van cameratoezicht, bijvoorbeeld door het ophangen van duidelijke bordjes.
3. Mag een VvE de openbare weg filmen met bewakingscamera’s?
In principe niet. Camera’s mogen niet de openbare weg filmen, tenzij dit onvermijdelijk is voor het beveiligen van eigendommen en bewoners.
4. Hoe lang mogen camerabeelden worden bewaard?
Camerabeelden mogen niet langer dan noodzakelijk worden bewaard, met een richtlijn van maximaal vier weken. Bij incidenten mogen beelden langer worden bewaard tot afhandeling.
5. Moet een VvE een privacytoets uitvoeren voor het plaatsen van camera’s?
Ja, de VvE moet een privacytoets uitvoeren waarbij de belangen van bewoners en bezoekers worden afgewogen tegen het eigen belang van de VvE.
6. Wat zijn de gevolgen als een VvE de AVG niet naleeft bij camerabewaking?
Het niet naleven van de AVG kan leiden tot juridische consequenties en boetes voor de VvE.
7. Is toestemming van alle bewoners nodig voor het plaatsen van camera’s?
Nee, een meerderheid van de stemmen tijdens de Algemene Ledenvergadering is voldoende.
8. Mag een VvE camera’s plaatsen in privéruimtes van bewoners?
Nee, camera’s mogen niet in de woningen van bewoners filmen. Enkel gemeenschappelijke ruimtes komen in aanmerking.
9. Wie is verantwoordelijk voor het beheer van de camerabeelden binnen de VvE?
De VvE is verantwoordelijk voor het beheer van de camerabeelden en moet zorgen voor adequate beveiliging en beperkte/ geautoriseerde toegang tot het camerasysteem.
9. Wie is verantwoordelijk voor het beheer van de camerabeelden binnen de VvE?
De VvE is verantwoordelijk voor het beheer van de camerabeelden en moet zorgen voor adequate beveiliging en beperkte/ geautoriseerde toegang tot het camerasysteem.
10. Moet een VvE een camerabewaking protocol opstellen?
Ja, dit is verplicht en omvat onder meer het doel van de camerabewaking, wie toegang heeft tot de camerabeelden en de bewaartermijn.
11. Mag een VvE de camerabeelden delen met derden?
Beelden mogen enkel gedeeld worden indien wettelijk verplicht, bij een incident (conform het camera protocol), of bijvoorbeeld bij een vordering van de Politie.
12. Wat zijn de kosten voor het installeren van een camerasysteem in een VvE?
De kosten variëren per systeem. Een instapoplossing begint meestal vanaf enkele duizenden euro’s, afhankelijk van omvang en kwaliteit.
13. Zijn er maandelijkse kosten verbonden aan een camerasysteem?
Niet altijd. Bij volledige eigendom zijn er geen vaste kosten, maar onderhoud en software-updates kunnen apart worden afgesloten.
14. Wat zijn de rechten van bewoners met betrekking tot cameratoezicht?
Bewoners hebben recht op inzage, uitleg over verwerking en mogen bezwaar maken indien zij menen onterecht te worden gefilmd en dit invloed heeft op hun privacy.
15. Mag een VvE camera’s plaatsen zonder overleg met bewoners?
Nee, overleg en goedkeuring via een ALV is verplicht.
16. Hoe moet een VvE bewoners informeren over geplaatste camera’s?
Via borden, nieuwsbrieven of bewonersbrieven met vermelding van doel, bewaartermijn en beheerder van de beelden.
17. Mag een VvE camera’s plaatsen in liften en parkeergarages?
Ja, mits het gaat om gemeenschappelijke ruimtes en er een gerechtvaardigd belang bestaat.
18. Wat moet een VvE doen bij een datalek van camerabeelden?
De VvE moet het datalek melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Andere belangrijke aspecten bij de implementatie van camerabewaking bij een vereniging van eigenaren
Budgettering
Het opstellen van een gedegen budget voor de installatie van camerabewaking binnen een VvE is cruciaal om financiële verrassingen te voorkomen. Hierbij dienen zowel de initiële als de doorlopende kosten in kaart te worden gebracht. Initiële kosten omvatten de aanschaf van camera’s, opnameapparatuur, installatiekosten, en de aanleg van de benodigde infrastructuur zoals bekabeling, stroomvoorziening en internetverbindingen.
Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met kosten voor het opzetten van een servicecontract of een onderhoudsplan. Ook toekomstige uitbreidingen of upgrades kunnen invloed hebben op het totale budget. Het vergelijken van offertes van verschillende leveranciers helpt om de beste prijs-kwaliteitverhouding te realiseren.
Verder is het verstandig om een reservebudget aan te houden voor onvoorziene uitgaven, zoals storingen of vervanging van defecte onderdelen. Door een helder overzicht te maken van alle kostenposten en de financiële verplichtingen, kan de VvE transparant en verantwoord besluiten nemen. Dit zorgt ervoor dat alle betrokkenen goed geïnformeerd zijn en dat het project financieel haalbaar blijft op zowel korte als lange termijn.

Aanschaf van Camerabewaking
De aanschaf van een effectief en toekomstgericht camerabewakingssysteem vereist een weloverwogen keuze, gebaseerd op de specifieke behoeften van de VvE. Allereerst is het belangrijk om de doelstellingen van het systeem duidelijk te definiëren: gaat het voornamelijk om veiligheid, eigendomsbescherming of beide?
Vervolgens dient men te kijken naar de verschillende technologieën, zoals NVR- of VMS-systemen, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben op het gebied van beeldkwaliteit, opslagmogelijkheden en beheerfuncties. Een grondige marktanalyse helpt bij het vergelijken van diverse leveranciers en systemen.
Hierbij is niet alleen de aanschafprijs van belang, maar ook factoren als garantie, ondersteuning, en de schaalbaarheid van het systeem. Ook gebruiksvriendelijkheid en de afkomst van de fabrikant kan een grote invloed hebben op de ondersteuning en bruikbaarheid op de lange termijn.
Periodiek Onderhoud
Regelmatig en periodiek onderhoud is essentieel voor het optimaal functioneren van een camerabewakingssysteem binnen een VvE. Door het onderhoud op vaste tijden in te plannen, kan men storingen en technische problemen tijdig signaleren en verhelpen, waardoor de betrouwbaarheid en veiligheid van het systeem gewaarborgd blijven.
Dit onderhoud omvat niet alleen de controle van de hardware zoals camera’s en opslagapparatuur, maar ook software-updates en beveiligingspatches. Het afsluiten van een onderhoudscontract met een gespecialiseerde dienstverlener kan hierbij veel zorgen wegnemen, omdat deze partij periodieke controles uitvoert en bij eventuele defecten snel in actie komt.
Daarnaast helpt een goed onderhoudsplan om te anticiperen op technologische veroudering, waardoor tijdig geüpgraded kan worden om aan nieuwe eisen en beveiligingsstandaarden te voldoen. Het regelmatig bijhouden van een onderhoudslogboek zorgt voor inzicht in de prestaties en de stabiliteit van het systeem, en biedt tegelijkertijd een betrouwbare documentatie voor eventuele audits of juridische vragen.
Waarop te Letten
Bij de keuze voor een camerasysteem zijn er diverse aspecten waarop de VvE moet letten om een weloverwogen en duurzame investering te doen. Allereerst is het essentieel dat het systeem voldoet aan de huidige privacywetgeving, waaronder de AVG, en dat er een helder privacybeleid is opgesteld. Het gebruiksgemak en de toegankelijkheid van het systeem spelen eveneens een grote rol; het systeem moet eenvoudig te bedienen zijn voor de beheerders en eventueel aansluiten op bestaande beveiligingssoftware.
Verder is het belangrijk te letten op de beeldkwaliteit, de opslagcapaciteit en de mogelijkheid tot schaalbaarheid, zodat toekomstige uitbreidingen eenvoudig gerealiseerd kunnen worden. De installatie- en onderhoudskosten vormen een essentieel onderdeel van de evaluatie, evenals de beschikbaarheid van technische ondersteuning en garantievoorwaarden.
Ook is het raadzaam om te controleren of het systeem mogelijkheden biedt voor integratie met andere beveiligingsmaatregelen, zoals alarmsystemen of toegangscontrole. Door deze factoren zorgvuldig af te wegen, kan de VvE een systeem kiezen dat zowel veilig als toekomstbestendig is, en dat aansluit bij de specifieke behoeften van de gemeenschap.
Wettelijke grondslag, privacywetgeving, besluitvorming, regels en andere vereisten voor de VvE
De Juridische Balans: Bescherming van Eigendom versus Privacy
Bij het plaatsen van camera’s ontstaat een spanningsveld tussen het beschermen van eigendommen en het waarborgen van de privacy van bewoners en bezoekers. Enerzijds is het doel van camerabewaking het voorkomen van inbraak, vandalisme en andere ongewenste situaties. Anderzijds mogen de rechten van individuen niet worden geschonden. Deze balans vereist een zorgvuldige afweging, waarbij zowel de beveiligingsbehoefte als de privacywetgeving in acht wordt genomen.
AVG en de Verwerking van Persoonsgegevens
Op basis van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moeten verwerkingen van persoonsgegevens in principe worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Er is echter een vrijstellingsbesluit dat aangeeft dat verwerkingen in het kader van beveiliging – zoals het opnemen van beelden voor de bewaking van personen en eigendommen – onder bepaalde voorwaarden niet hoeven te worden gemeld. De voorwaarden zijn onder andere:
Beperkte verwerking: Alleen gegevens zoals het tijdstip, de datum en de locatie van de opname mogen worden vastgelegd.
Doelbinding: De beelden mogen uitsluitend worden gebruikt voor beveiligingsdoeleinden en als bewijs bij eventuele incidenten.
Beperkte toegang: De opgenomen gegevens mogen alleen worden ingezien door degenen die belast zijn met de zorg voor het gebouw, bijvoorbeeld het VvE-bestuur of de beheerder.
Bewaartermijn: De beelden dienen uiterlijk 4 weken na opname – of na afhandeling van een incident – te worden verwijderd, zodat langdurige opslag en daarmee privacyrisico’s worden beperkt.
Transparantie: Het moet duidelijk zijn voor iedereen dat er camerabewaking plaatsvindt. Dit gebeurt doorgaans door zichtbare waarschuwingsborden en informatie in het communicatieplan van de VvE.
Besluitvorming binnen de VvE en Relevante Artikelen uit het Modelreglement 1973
Voor het plaatsen van camera’s is een formeel besluit van de Vereniging van Eigenaren (VvE) vereist. Hierbij spelen de bepalingen uit het Modelreglement 1973 een belangrijke rol. Uit de volgende artikelen blijkt wat er juridisch van een besluit wordt verwacht:
Artikel 37 Modelreglement 1973: Artikel 37 behandelt de bevoegdheden van de VvE en legt vast dat besluiten omtrent veranderingen aan gemeenschappelijke delen – zoals de installatie van camera’s – met een gekwalificeerde meerderheid moeten worden genomen. In dit kader is het van belang dat het voorstel voor camerabewaking duidelijk omschreven wordt en dat de doelstellingen (bijvoorbeeld veiligheid en preventie van vandalisme) worden onderbouwd.
Artikel 38 Modelreglement 1973: Artikel 38 gaat in op de besluitvorming over specifieke wijzigingen in de gemeenschappelijke delen. Het benadrukt dat ingrijpende veranderingen – zoals het installeren van camerabewaking – niet zonder een zorgvuldig besluit kunnen worden uitgevoerd. Dit besluit moet voldoen aan de eisen van transparantie en zorgvuldigheid, zodat alle betrokken eigenaren op de hoogte zijn van de gevolgen voor hun privacy en veiligheid.
Verder biedt het volledige Modelreglement 1973 een kader waarbinnen VvE’s hun eigen regels kunnen opstellen, mits deze niet in strijd zijn met de nationale wetgeving. Hierdoor krijgt elke VvE de flexibiliteit om in overleg tot een besluit te komen dat recht doet aan zowel de noodzaak van beveiliging als de bescherming van de privacy.
Samenvattend: Voorwaarden voor Toelating van Camerabewaking in een VvE
Het plaatsen van een camera in een gebouw is dus toegestaan, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
Naleving van de AVG: Zorgvuldig omgaan met de vastgelegde persoonsgegevens door een duidelijke doelbinding, beperkte opslag en gecontroleerde toegang.
Transparantie richting bewoners en gasten: Informeer alle betrokkenen op voorhand over het feit dat er camerabewaking plaatsvindt, bijvoorbeeld via waarschuwingsborden en bewonersbrieven.
Juridische besluitvorming binnen de VvE: Het plaatsen van camera’s vereist een formeel besluit van de VvE. Volgens Artikel 37 en 38 van het Modelreglement 1973 moet dit besluit met een gekwalificeerde meerderheid worden genomen en moet het voorstel zorgvuldig worden onderbouwd.
Professionele uitvoering: Kies voor een betrouwbare en ervaren partij die niet alleen installeert, maar ook ondersteunt bij het opstellen van de noodzakelijke protocollen en het begeleiden van de besluitvorming.
Voorbeeld protocollen van cameratoezicht en camerabewaking voor Vereniging van eigenaren
Het is van belang dat u als VvE zijnde een cameraprotocol vast legt. Hieronder vindt u twee voorbeeld camerabewaking protocollen voor VvE’s.
Voorbeeld 1
Camerabewaking protocol VvE 1
1. Inleidingspagina: Tijdens de algemene bestuurs-en ledenvergaderingen is er besproken over te gaan tot het plaatsen cameratoezicht. Dit naar aanleiding van de stemming over het plaatsen van cameratoezicht waar een meerderheid van de leden heeft ingestemd met de stelling. Hiervoor is een protocol samengesteld om de bewoners en leden van de Vereniging van Eigenaren te informeren hoe het camerasysteem wordt toegepast en wanneer deze wordt gebruikt.
2. Beweegredenen plaatsing cameratoezicht
Als beheerders van de vereniging is een belangrijke doelstelling de algemene veiligheid en zeker ook het gevoel van veiligheid onder de bewoners. Door het toepassen van verschillende beveiligingsmaatregelen hopen wij dit te verhogen. Het cameratoezicht zal worden gebruikt voor onder andere de volgende redenen:
; Het beschermen van eigendommen en algemeen goed
; Het zo goed als mogelijk beperken van overlast, vandalisme en vernielingen
; Het voorkomen/minimaliseren van illegaal vuil storten
; Het voorkomen/minimaliseren van criminaliteit
; Het ondersteunen van strafrechtelijke én private procedures
3. Privacy en wetgeving: Het camerasysteem is 24/7 operationeel en neemt camerabeelden op op basis van beweging. De beveiligingscamera’s hangen in de algemene ruimtes van het VvE complex. Er worden geen woningen of zaken van anderen gefilmd. De camerabeelden worden bewaard op een centrale plek die alleen toegankelijk is voor de daartoe aangewezen persoon. Het bestuur en het beheer zullen uitermate zorgvuldig met deze camerabeelden omgaan. Alleen tijdens naleving van strikte regels kunnen en mogen deze camerabeelden worden bekeken. De AVG (algemene verordening gegevensbescherming) beschermt de bewoners hun privacy door het stellen van eisen aan de opgeslagen beelden. Er is een vastgesteld maximum van 28 dagen dat de camerabeelden mogen worden bewaard. Indien er zich een incident heeft afgespeeld mag de Vereniging van eigenaren dit specifieke incident bewaren totdat het is afgehandeld. Via de website van de VvE beheerder wordt dit protocol ter beschikking gesteld voor alle bewoners en leden.
4. Procedures: De camerabeelden kunnen alleen in de volgende gevallen worden bekeken en veiliggesteld
; Bij het constateren van een overtreding in het huishoudelijk reglement
; Wanneer er een stafbaardfeit heeft plaatsgevonden
Bevoegd tot het bedienen van de camerabeelden zijn de bestuursleden van de VvE, VvE beheerder en de technische installateur van het camerasysteem. Echter zijn alleen de VvE beheerder en bestuursleden gemachtigd de camerabeelden te bekijken. Wel kan de technische installateur ondersteuning leveren aan de VvE voor het bekijken daarvan. Iedereen die is gefilmd en op beeld staat heeft recht om deze camerabeelden in te zien. Het camerasysteem staat in een afgesloten ruimte van de VvE. De camerabeelden kunnen alleen worden ingezien door de beheerder en het bestuur door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kan worden voorkomen dan derden partijen de beelden ook zouden kunnen inzien.
5. Indien van klachten
Indien er een klacht bestaat over het camerasysteem of de werking daarvan kan deze worden ingediend bij het bestuur van de VvE. Wanneer in overleg met het bestuur van de VvE en bewoner geen oplossing voor beide partijen kan worden gevonden kan de klacht ter bemiddeling bij de Autoriteit Bescherming Persoonsgegevens worden ingediend.
Voorbeeld 2
Camerabewaking Protocol VvE 2
1. Inleiding en definities: **** maakt gebruik van cameratoezicht op haar terrein. Daardoor worden persoonsgegevens verwerkt. Door middel van dit Protocol Cameratoezicht (hierna het “Protocol”) voorziet XXX informatie over de implementatie van het geplaatste cameratoezicht op de XXX, te XXX. Daarnaast wordt toelichting gegeven over de wijze van opslag, duur, doel en verwerking. Hieronder treft u de gebruikte definities in het Protocol.
AVG: verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming)
AP: Autoriteit Persoonsgegevens
Protocol: het onderhavige document
2. Informatie voorziening cameratoezicht: A. Contactgegevens verantwoordelijke afdeling: Voor vragen over het Protocol is **** bereikbaar op telefoonnummer xxx xxx xxx. Ook kunt u contact opnemen per e-mail. Hiervoor kunt u e-mailen met xxx@uwvve.nl
3. Gebieden met cameratoezicht: Cameratoezicht wordt toegepast op verschillende plekken op het buitenterrein. Aan de toegangswegen van het terrein wordt er door middel van stickers en/of borden duidelijk gemaakt dat er bewakingscamera opnames worden gemaakt op het terrein. Een overzicht van de locaties waar cameratoezicht plaatsvind:
Toegangswegen (hoofdingang, leveranciersingang), Dak hoofdgebouw, Buitenopslag, Parkeerplaatsen
4. Doeleinden: Het cameratoezicht dient verschillende doeleinden. Naast algemene veiligheid dient het systeem ook voor de volgende onderwerpen:
Het beschermen van eigendommen en algemeen goed. Het zo goed als mogelijk beperken van overlast, vandalisme en vernielingen. Het voorkomen/ minimaliseren van criminaliteit. Het ondersteunen van juridische procedures
5. Persoonsgegevens: Camerabeelden worden niet gekoppeld aan enige vorm van persoonsgegevens. Voor en achternamen, kentekens, toegangspassen, overheidsdocumenten, uiterlijke kenmerken of enige andere vorm van persoonsidentificatie.
6. Inzicht camerabeelden: Camerabeelden worden uitsluitend bekeken wanneer er sprake is van: Een misdrijf of strafbaar feit, diefstal, schade en/ of vandalisme.
7. Bewaartermijn camerabeelden: De opgenomen camerabeelden worden xxx dagen bewaard. Na deze retentieperiode worden de camerabeelden automatisch gewist. Indien er zich een incident heeft voorgedaan waarbij camerabeelden zijn geëxporteerd, kunnen deze worden deze bewaard totdat er een uitspraak van een rechter onherroepelijk vast is komen te staan. Hierna zullen de betreffende camerabeelden worden verwijderd. De camerabeelden worden lokaal op locatie versleuteld bewaard.
8. Bevoegdheid inzage camerabeelden: Bevoegdheid tot het camerasysteem, en daarbij inzage tot de camerabeelden worden tot een minimum beperkt. De camerabeelden kunnen worden bekeken wanneer daar aanleiding voor is zoals beschreven in hoofdstuk 2. Alle handelingen zoals het bekijken, besturen, exporteren, terugspelen, openen en opnemen van camerabeelden worden standaard 30 dagen bewaard. Door deze “audit logging” kan worden ingezien welke gebruiker op welke manier, op welk tijdsstip deze gebruik heeft gemaakt van zijn of haar rechten binnen het camerasysteem.
9. Inzicht camerabeelden door derden: Camerabeelden kunnen door XXX aan (opsporings)instanties worden verstrekt wanneer XXX daartoe verplicht is op basis van een wettelijke of gerechtelijke uitspraak. De camerabeelden worden niet gedeeld met derden voor commerciële of andere doeleinden.
10. Grondslag cameratoezicht: De met het cameratoezicht gepaard gaande verwerkingen van persoonsgegevens zijn noodzakelijk voor de behartiging van de gerechtvaardigde belangen van XXX, haar personeel en bezoekers (art. 6 lid 1 onder f AVG). XXX heeft bij de implementatie van het Protocol zoveel als mogelijk rekening gehouden met de privacy en belangen van alle betrokkenen. Een voorbeeld hiervan is dat slechts op de meest noodzakelijke locaties cameratoezicht plaatsvindt (toegangswegen, parkeerplaats, toegankelijke buiten opslag). De beleidsregels zijn in lijn met de richtlijnen van de Autoriteit Persoonsgegevens.
11. Recht van betrokkenen: Op basis van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wetgeving hebben betrokkene op camerabeelden het recht om XXX te verzoeken om inzage (artikel 16 AVG) en het wissen van camerabeelden (artikel 17 AVG) waar de betrokkene op zijn geregistreerd. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Indien een betrokkene hiervan gebruik wil maken dient deze contact op te nemen via de aangestelde afdeling (zie 2A).
12. Wijzigingen protocol: Het protocol kan worden gewijzigd. Hierom raden wij aan om regelmatig dit protocol te raadplegen bij vragen. De huidige versie is het laatst bijgewerkt op XXX 202().
⭐ Waarom kiezen voor RRBSecurity bij de aanschaf van camerabeveiliging?
Ons specialisme is het plaatsen van camerabewaking. Al sinds 1995 zijn wij actief op het gebied beveiligingssystemen. Daarnaast hebben wij veel ervaringen met het plaatsen van bewakingscamera oplossingen bij verenigingen van eigenaren.
⭐ Gratis offerte en advies omtrent de AVG voor uw VvE
Wij komen graag vrijblijvend langs bij u op locatie en adviseren u en de ledencommissie omtrent het gebruik van camerabewaking. Wij helpen u met het opzetten van een protocol.
⭐Periodiek onderhoud en ondersteuning
Wij bieden (optionele) Service Plannen voor het onderhoud aan de geleverde systemen. Ook kunnen wij wanneer er een internet verbinding aanwezig is automatisch en periodiek controleren of de werking van het systeem nog naar behoren is.